Ana içeriğe atla

Karadağ Ülkesinde Şirket Kurmayı Planlayan Vatandaşlarımızın Dikkatine

Şirket Kuruluşu, Oturum İzni veya Emlak alımı planlayan birinin, Karadağ yasa ve mevzuatları ile ilgili eksiksiz bilgiye sahip olması tabii ki çok iyimser bir beklentidir. Ancak çalışacağınız firmanın seçimi ve sonrasında yapacağınız işlemler konusunda bir takım basit kontroller ve incelemeler, riskleri oldukça azaltmaktadır.

Aşağıda belirtilecek olan hususlar, herhangi bir firmayı öne çıkartmak veya kötülemek amacı taşımayıp, bunları sağlamayan firmalarla iş yapmanın sakıncalı olacağı genellemesi taşımamaktadır. Sadece, benzer bir seçimi veya işlemi ülkemizde yaparken gösterdiğimiz özeni ve yabancı bir ülkede de göstermemiz gerekliliği vurgulanmaktadır.



Danışman/Araci Firma ve Şahıs seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar: Unutulmamalıdır ki, farklı farklı amaçlarla ve beklentilerle yapılmakta olan bu başvurular, fazladan yapılan ödemeler, iptal edilen veya yenilenmeyen Oturum İzinler ve Şirketler, kesilen cezalar, yasalar karşısında suçlu duruma düşülmesi, emlaklara ederinin çok üzerinde ödenen bedeller vb. ile var olan huzuru da kaçırabilmektedir.

Danışman/Aracı Firmanın Türkiye’de Ofisi veya irtibat Bürosu var mı?: Türkiye’de ofisi veya başka iştirakleri olmayan firmalarla yaşayacağınız sorunlarda, hakkınızı aramanız veya talep etmeniz zorlaşmaktadır. Bilgi aktarımları telefonda veya dijital mecralarda yapılabilir ancak, en azından karara varılacak görüşmelerin, Türkiye’de bulunan ofislerde gerçekleşmesi, emin olabilmenizi kolaylaştıracaktır.

Danışman/Aracı Firmanın Karadağ’da Ofisi veya irtibat Bürosu var mı?: Bu da diğeri kadar önemli bir konudur. Çünkü, hem Türkiye’de hem de Karadağ’da ofisi olmayan bir firma veya şahıs ile yapacağınız işlemlerde ve sonrasında, yaşanabilecek bir sorunda, hakkınızı arama veya sorunu çözebilme ihtimaliniz oldukça düşüktür ve maliyetlidir.
Danışman/Aracı Firma Yetkilileri ile ilgili yapacağınız Basit Araştırmalar: Arama motorlarında yapılacak basit aramalar, iş yapılacak kurum ve yetkililerinin güvenilirlikleri konusunda fikir sahibi olunmasını sağlayabilecektir. Türkiye’de ofisi olmayan ve hakkında herhangi bir bilgiye ulaşamadığınız ya da olumsuz bilgilere ulaştığınız kişiler ve kurumlarla çalışılacaksa bir defa daha düşünülmelidir.

Danışman/Aracı Firma Yazılı Taahhüt veya Kefalet veriyor mu?: Danışman firmalardan alınacak yazılı bir taahhüt, veya resmi kurumlara, kurulacak şirket adına verilecek Kefalet, sıklıkla sorunlu işlemlere şahit olunan bu konularda, firmanın da sorumluluk almasını ve sonrasında sizin de haklarınızı savunabilmenizi ve kayıplarınızı geri alabilmenizi ve yasalar karşısında zor duruma düşmemenizi garanti altına alacaktır. Aynı zamanda, firmanın, danışmanlık yaptıkları işlemlere güvenlerini belgeleyecek, sizlerin de onlara güvenebilmenizi sağlayacaktır.

Danışman Firma mı; Aracı Firma mı? : Gerek Hukuk, gerekse Mali müşavirlik hizmetlerini kendi bünyelerinde yapan firmalar daha doğru tercihlerdir. Aracılık firması ise ve işlemlerinizin başka bir Hukuk ve Mali müşavirlik firması üzerinden çözülmesine aracılık ediyorsa, sizler de doğrudan bu müşavirlik ofislerinden daha düşük maliyetlere bu işlemleri yapabileceğiniz anlamına gelir. Bunun yanında, herhangi bir tebligatta veya bildirimde, iletişim kopukluğu yaşanması ihtimali artmaktadır.

Aracı Firmanın çalıştığı Müşavirlik Kurumları: Bu kurumlar eğer sadece muhasebeci veya muhasebe ofisleri ise, tercih etmemenizde fayda vardır. Çünkü, muhasebe ofislerinin, oluşacak sorunlarda, kanun karşısında herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Özellikle Mali Müşavirlik kurumları tercih edilmelidir.

Yeminli Tercümesiz Belgeler/Evraklar: Bu en önemli hususlardan biridir. Kesinlikle, hiçbir belgeyi veya evrakı, ilişiğinde yazılı olarak Yeminli Tercümesi olmaksızın imzalamayınız. Özellikle de Vekaletnameler titiz değerlendirilmesi gereken belgelerdir. Yeminli Tercümesi ekinde olmayan Vekaletnameler, şahsınızın ve kuracağınız şirketin, hisseleri üzerindeki değişiklik yapmaya, banka hesaplarınızı yönetmeye, hatta şirketinizi kapatmaya kadar yetkiler içerebilmektedir.
Yukarıda bahsedilen her bir madde, sıklıkla yaşanmış olan sorunlardan ve mağduriyetlerden yola çıkılarak belirtilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Karadağ'da Sağlık Hizmetleri ? Karadağ ile İstanbul'u Karşılaştırdık

Karadağ son zamanlarda reklamı çokça yapılan ve Türkler tarafından çok yoğun talep gören bir ülke buraya ailece gelen Türklerin çoğunluğu iyi ki buraya gelmişim derken, ülkeyi çok küçük ve gelişmemiş bulup başka ülkelere yada Türkiye'ye geri dönen aileler de mevcut. Sağlık, insanlar için çok önemli Karadağ'da sağlık gerçekten çok yetersiz ve eksik bununla ilgili çok büyük sıkıntılar var. Karadağ'da sağlık ile ilgili en büyük sorun personel eksikliği çünkü doktor maaşları 700-800 € hemşire maaşları 500-600 € durum böyle olunca Doktorlar ve Hemşireler aynı dilin konuşulduğu Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Herceg'e gidiyorlar. Başkent Podgorica sağlık konusunda en iyi şehir, bir devlet hastahanesi bir de özel hastahane bulunmakta. Çok ağır hastalıkların tedavisi malesef yapılamamakta bu durumdaki hastalar genelde Türkiye, Sırbistan, Bosna Herceg gibi ülkelere gitmekteler. Bu yazımızda sağlık konusunda Karadağ'ın başkenti Podgorica ile İstanbul'u karşılaşt

Türkiyeden Montenegro'ya Arabayla Yoluculuk

Başlık eminim bir çok kişinin ilgisini çekmiştir, ama emin olun ki çok uzun , yorucu ama bir o kadar zevkli bir yolculuk sizleri bekliyor ... Öncelikle aracınıza Green sigorta yaptırmalısınız, bunun için sınır kapılarında 24 saat çalışan merkezler var. Araba sahibi araç ile birlikte seyahat etmeyecek ise yurt dışına çıkış için ondan vekaletname almayı unutmayınız, Yunanistan yada Bulgaristan üzerinden gideceğimiz için Schengen vizesine ihtiyacımız var. Eğer yeşil pasaportunuz varsa vize almanız gerekmiyor, ancak diğer pasaportlar dan birine sahip iseniz vize almanız gerekmekte. Yunan vizesi  için vfs global üzerinden bütün işlemlerinizi yapabilirsiniz. Vizeniz olduğunu varsayalım biz İzmir Karşıyaka dan sabaha karşı 4 gibi yola çıktık. Çanakkale Edirne üzerinden ipsala sınır kapısına vardığımızda saat 15:30 du yolda baya bir mola verdiğimizi söyleyebilirim. 15:50 gibi Yunanistan'a girdik. Yunanistan da otobana bir giriyorsunuz Arnavutluğa girene kadar otoban ve yol çok raha

Karadağ'a ilk geldiğimde ne hissettim ?

Karadağ yani bilinen adıyla Montenegro, bu küçük ülke son zamanlarda Türk vatandaşlarının adeta akınına uğradı. Türk vatandaşlarının 90 gün vizesiz seyahat edebilmeleri, şirket kurarak yada ev satın alarak kendilerine ve ailelerine kolayca oturum izni alabilmeleri bu ülkeye olan ilgiyi arttırdı. Bizde ailece Karadağ'a gidip yerleşen Türk ailelerden biriyiz, biz kara yolu ile geldik. Kara yolu ile Karadağ'a nasıl gidilir başlıklı yazımızda tüm detayları bulabilirsiniz.Ülkeye ilk girdiğimizde gümrükte bizi "hoşgeldin komşi" diyerek karşılayan polisler bir anda içimizi ısıttı sanki uzun yıllardır bu ülkede yaşıyormuşuz gibi ... Biz ilk olarak Budva'ya gittik gittiğimiz de Temmuz ayıydı ve oldukça kalabalıktı adım atacak yer bulamıyoruz desek yeridir. Rezervasyonumuzu  Booking üzerinden gelmeden önce yaptığımız için şanslıydık çünkü yer bulmak bile gerçekten çok zordu. Otelimize yerleştikten sonra akşam çarşıyı gezmek için dışarı çıktık. Gerçekten çok kalabalık